HOME   REZULTATE ALEGERI   ARHIVA DOCUMENTE   LEGATURI UTILE   CONTACT  

 

 

 ARHIVA STIRI 17.05.2006
  • 17.05.2006: Primul-ministru s-a întâlnit cu Preşedintele Comisiei Europene şi a ţinut un discurs în Parlament

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso şi cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, în cadrul căreia au evaluat Raportul de monitorizare prezentat ieri de Comisia Europeană şi au discutat despre etapa care urmează în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Preşedintele Comisiei Europene a afirmat că a venit în România cu un mesaj de felicitare pentru progresele realizate şi şi-a exprimat încrederea în capacitatea ţării noastre de a adera la termen. “România a obţinut rezultate clare în ultimele şase luni. Trebuie să apreciem ceea ce s-a realizat. Vă felicit pentru acest lucru”, a precizat Jose Manuel Durao Barroso.

Cu această ocazie, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, i-a înmânat Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu sigla Centrului de Informare al Uniunii Europene, un gest simbolic care anticipează momentul aderării României la UE. După aderare, Delegaţia Comisiei Europene nu mai finanţează acest Centru, el urmând să fie preluat de Guvernul României.

Tot astăzi, Călin Popescu-Tăriceanu a ţinut un discurs în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, cu tema "Evoluţiile înregistrate în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană. Continuarea acţiunilor interne în vederea aderării efective la 1 ianuarie 2007. România - stat membru al UE de la 1 ianuarie 2007: ce am realizat şi ce urmează să facem".

În acest discurs, el a arătat că ar fi o greşeală să considerăm angajamentele pentru integrarea României ca pe nişte condiţionări externe, impuse de Bruxelles. "Iluzia că “merge şi aşa” - ştiţi celebra vorbă românească - nu are ce căuta în procesul de integrare", a avertizat primul-ministru, atrăgând de asemenea atenţia că românii nu trebuie să se amăgească precum că pe 1 ianuarie 2007 toate problemele se vor rezolva. "Cine îşi imaginează că România se va transforma, peste noapte, precum Cenuşăreasa în prinţesă, evident se înşeală!", a spus premierul.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 17.05.2006

___________________________

  • 17.05.2006: Scade TVA la produsele alimentare de baza

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca propunerea conservatorilor de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza si produsele derivate din aceste alimente a primit astazi acceptul ministrului de finante.

Astfel, TVA se va reduce pentru zahar, ulei, lapte proaspat si branza proaspata, iaurt fara adaosuri (fara fructe), smantana proaspata cu maxim 20% grasime, oua, peste de apa dulce, carne si paine.

Dan Voiculescu si-a exprimat increderea ca, in urma discutiei cu ministrul de finante, partidele din arcul guvernamental vor vota si in Camera Deputatilor proiectul de reducere a TVA, asa cum au votat si senatorii.

Sursa: Partidul Conservator - 17.05.2006

___________________________

  • 17.05.2006: Ora oficială a României va fi furnizată on-line

Astazi, 17 mai 2006, cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor si a Societatii Informationale, ministrul Zsolt Nagy a lansat oficial sistemul informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei.

"Acest sistem permite utilizatorilor marcarea temporala a tranzactiilor si a documentelor la nivel national, in mod uniform, prin sincronizarea cu scara de timp furnizata de etalonul national al Romaniei, aflat la sediul Institutului National de Metrologie. Datorita acestui proiect, Romania se afla in avantgarda tarilor europene care au implementat astfel de proiecte, fiind prima tara din zona Europei Centrale si de Sud-Est care ofera marcare temporala.", a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Dezvoltarea comertului electronic, precum si a schimbului de documente in format electronic a impus necesitatea includerii unei informatii de data/timp, ca parte a semnaturii electronice, unica pentru toti si trasabila la o referinta nationala, in cazul Romaniei, etalonul national de timp, cu o eroare de 1 s. In conditiile Legii 451 din 1 noiembrie 2004 privind marca temporala, aceasta necesitate a devenit deosebit de stringenta.

"Informatia de data/timp, furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, este trasabila la Sistemul International de Unitati. Institutul National de Metrologie care detine si dezvolta etaloanele nationale este, din iunie 2004, membru cu drepturi depline al EUROMET, organizatie de colaborare in domeniul metrologiei fundamentale al statelor membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, unitatea de masura furnizata de etalonul national de timp, precum si, capabilitatile de masurare sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene si, prin extensie, la nivel international.", a declarat directorul general al BRML prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu.

Sursa: Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - 17.05.2006

__________________________

  • 17.05.2006: În urma scandalului "Codlea", preşedintele şi vicepreşedintele ANSVSA au fost demişi

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a aprobat propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, privind demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Agafiţei, precum şi a vice-preşedintelui acestei instituţii, Dan Marcu.

"Am semnat aseară demiterea, nu numai a şefului ANSVA, ci şi a adjunctului acestuia, pentru că mi se pare că au dat dovadă, atât ei, cât şi cei de la Braşov, de o iresponsabilitate criminală. Acţiunea administrativă este absolut necesară în asemenea situaţii", a declarat premierul Tăriceanu.

Şeful Executivului a afirmat că responsabilitatea revină atât ANSVA, cât şi societăţii care a comercializat puii fără a avea autorizaţiile necesare şi fără să respecte normele legale. "Aştept ca procuratura să facă investigaţiile necesare, să stabilească vinovaţii şi să transmită dosarul în instanţă", a afirmat primul-ministru.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 17.05.2006

__________________________

 

STIRILE DE AZI

ARHIVĂ ŞTIRI

 

2005 electoral.ro. All Rights Reserved.

Contact webmaster

 

vizitatori