HOME   REZULTATE ALEGERI   ARHIVA DOCUMENTE   LEGATURI UTILE   CONTACT  

 

 

 ŞTIRI PE LARG
 • 17.06.2006: Vin sau pleaca stolurile de cocori pesedisti?

Dupa cum ne informeaza ziarul "Cotidianul", PSD a declansat o campanie de rebranding, in cadrul careia specialistii in imagine au propus o noua sigla ce reprezinta un stol de pasari pe fond rosu, insotit de sloganul "Un Nou Capitol". Conform sursei citate, aceasta sigla poate fi deja vazuta in unele sedii ale PSD din tara. Totusi, echipa de la Electoral.ro nu a gasit pana acum pe site-ul PSD nici o mentiune sau reprezentare a acestei noi sigle.

Se pare ca pasarile asociate cu noua imagine a partidului sunt cocori si ca ele simbolizeaza (asa cum a sustinut un consultant strain angajat de partid si mentionat de Marian Saniuta) ideea de echipa, in sensul ca "seful se schimba fara ca stolul sa-si schimbe directia". Pe de alta parte, noi gasim asocierea PSD cu imaginea unui stol de cocori mai degraba neinspirata, avand in vedere ca metafora sugerata este extrem de subtila, in timp ce alte asocieri nefavorabile sunt mult mai la indemana: migratie, migratori, ciripitori etc.

Sursa principala: Ziarul "Cotidianul" - 17.06.2006

________________________

 • 15.06.2006: S-au schimbat rolurile: PNL sustine un proiect al Monicai Macovei, PD se opune

Infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate naste dispute. Unul dintre cei mai vehementi critici ai proiectului propus de ministrul Monica Macovei este Vasile Blaga (secretar general PD si ministru de Interne). Ziarul "Adevarul" afirma ca acesta s-ar fi opus proiectului atat in sedinta de Guvern, cat si la intalnirea liderilor Coalitiei din cursul acestei seri, calificand proiectul, dupa sursa citata, ca fiind, pe alocuri, "o insiruire de ineptii".

In schimb, Dan Motreanu (secretar general al PNL) a declarat ca PNL sustine adoptarea proiectului de lege care reglementeaza organizarea si înfiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate, institutie care va controla averile si va verifica conflictele de interese si incompatibilitatile. Dupa cum a precizat Motreanu, acest act normativ face parte din solicitarile Uniunii Europene si trebuie adoptat pâna pe 31 august 2006, drept pentru care grupurile parlamentare ale PNL vor sustine proiectul atât în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate, cât si în plenul Senatului si a Camerei Deputatilor.

Surse: Ziarul "Adevarul" si site-ul PNL - 15.06.2006

________________________

 • 15.06.2006: Guvernul continua programul "Sali de sport"

Desi au existat destule critici la adresa programului "Sali de sport", initiat de fostul guvern, mai ales pentru calitatea indoielnica a lucrarilor efectuate, actualul Executiv a decis sa-l finalizeze, aproband lista a inca 39 de obiective de investitii ce se vor desfasura in 21 de judete. Banii necesari lucrarilor provin dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, din care s-au finantat deja 300 obiective similare si din care au ramas unele fonduri neutilizate.

Dupa cum reiese din comunicatul Guvernului, demararea noilor investitii s-a facut in urma solicitarilor pe care Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului le-a primit din partea Consiliilor locale, iar programul se deruleaza de MTCT prin intermediul Companiei Nationale de Investitii CNI SA.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 15.06.2006

________________________

 • 15.06.2006: Ministerul Afacerilor Externe nu vrea link-uri de la "site-uri pamflet"

Intr-un comunicat dat astazi publicitatii, MAE anunta ca "a luat masuri" pentru decuplarea site-ului www.mae.haos.ro de la site-ul oficial al ministerului. Site-ul www.mae.haos.ro a fost mentionat intr-un articol aparut in ziarul "Ziua" si continea o serie de legaturi catre documente publicate pe site-ul MAE, ministerul considerand ca exista astfel "posibilitatea aparitiei unei confuzii in randul utilizatorilor site-ului oficial".

MAE nu a precizat insa ce fel de masuri a luat impotriva site-ului mentionat. Cert este ca la ora la care editam aceasta stire, site-ul www.mae.haos.ro nu era disponibil, la fel ca si www.haos.ro, al carui subdomeniu este, probabil, site-ul pamflet care a deranjat Ministerul.

Dupa cercetarile efectuate de noi, domeniul haos.ro a fost inregistrat in septembrie 2005 de o firma romaneasca specializata in design si programare, care ofera si servicii de gazduire web, fara a putea insa preciza care este legatura intre aceasta firma si site-ul buclucas.

Sursa: pentru comunicatul MAE - site-ul oficial al MAE - 15.06.2006

________________________

 • 14.06.2006: Un secretar de stat propus de PD pleaca din Guvern, acuzandu-l pe fostul sau sef conservator

Secretarul de stat propus de Partidul Democrat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, a demisionat astazi din functie. El l-a acuzat pe ministrul Codrut Seres ca a ignorat planul de masuri pe care i l-a propus conform programului de guvernare si ca i-a luat din atributie complexele energetice, pentru a le transfera in responsabilitatea secretarului de stat direct subordonat politic de la Partidul Conservator.

Ionel Mantog l-a mai acuzat pe ministrul Economiei ca incearca sa transfere Partidului Democrat raspunderea pentru neregulile din domeniul energiei comise in interesul reprezentantilor Partidului Conservator.

Sursa: Biroul de Presă al PD - 14.06.2006

____________________________

 • 14.06.2006: Dan Voiculescu sustine in continuare ca nu are nimic de ascuns in trecutul sau

Intr-o declaratie pe care a publicat-o Biroul de presa al Partidului Conservator, presedintele acestui partid, Dan Voiculescu, sustine ca nu a fost ofiter de Securitate, nu a facut si nu a colaborat cu politia politica. Faptul ca imediat dupa ce a fost nominalizat de propriul partid pentru functia de vicepremier au fost scoase la lumina "fel de fel de asa-zise dosare cu privire la persoana mea, descoperite abia acum, releva un lucru extrem de grav pentru procesul democratic din Romania: SRI este inca folosit de actori politici pentru a compromite la momentul oportun adversarii politici", afirma Voiculescu.

El cere directorului SRI, Radu Timofte, sa explice public "ratiunea secretizarii absurde, timp de 16 ani, a documentelor trimise acum la CNSAS, sa precizeze cand a descoperit SRI aceste dosare si sa desecretizeze si sa trimita de urgenta CNSAS absolut orice document , dosar sau informatie cu privire la Dan Voiculescu". Desi au aparut speculatii cum ca presedintele Traian Basescu s-ar afla in spatele presupusului scenariu de compromitere al lui Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor infirma fara convingere aceasta varianta, spunand ca "imi vine greu sa cred ca domnia sa poate fi chiar atit de ipocrit".

Sursa: Biroul de Presă al PC - 14.06.2006

____________________________

 • 12.06.2006: Tariceanu saluta retragerea lui Dobre din Guvern si i se pare "un gest firesc" retragerea lui Pogea

Din declaraţia purtătorului de cuvant al Guvernului reiese că primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu salută decizia PD privind retragerea lui Gheorghe Dobre din Guvern. Dupa cum s-a precizat, premierul a insistat în mai multe rânduri, în discuţiile cu PD, asupra necesităţii unei remanieri care să întărească echipa guvernamentală şi să elimine punctele slabe din activitatea acesteia, solicitând în mod explicit conducerii PD înlocuirea lui Gheorghe Dobre, din cauza întârzierilor înregistrate în derularea proiectelor în domeniul infrastructurii. Tăriceanu spune însă că această solicitare a fost făcută în discuţiile directe cu conducerea PD şi nu public, pentru a nu-i pune pe partenerii din Alianţă într-o situaţie dificilă.

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Pogea, Primul-ministru consideră că după declaraţiile făcute în ultimele zile de către acesta, retragerea sa din Guvern este un gest firesc.

De asemenea, premierul Tăriceanu consideră că o remaniere nu se discută în public, ci se face şi apreciază că funcţiile de ministru de stat sunt necesare pentru a consolida coerenţa politică a Guvernului, întrucât permit tuturor partidelor din coaliţie să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, în cadrul Executivului.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 12.06.2006

_________________________

 • 12.06.2006: Radu Berceanu, viitorul ministru al Transporturilor

PD a decis sa-l retraga pe Gheorghe Dobre din functia de ministru al Transporturilor si l-a propus spre nominalizare primului-ministru pe Radu Berceanu.

De asemenea, Biroul Permanent National al Partidului Democrat a decis astazi prin vot sa renunte la functia de vicepremier ce ii revenea in structura Guvernului, conform protocolului incheiat cu PNL, PC si UDMR.

Dupa cum reiese din pozitia exprimata azi la conferinţa de presa, intrucat propunerea PD de restructurare a Guvernului (fara cele trei posturi de vicepremier, fara posturile de ministri delegati si cu maximum 15 ministri cu portofoliu plus primul ministru) nu a fost acceptata de coalitie, PD retrage functia de vicepremier, pe care o considera inutila in actualul guvern, avind in vedere ca Alianta D.A. a promis restructurarea formulei de guvernare mostenite de la guvernul PSD condus de Adrian Nastase. Aceasta decizie s-a luat, se mai afirma in comunicatul de presa, din dorinta PD de a fi "consecvent angajamentelor pe care si le-a asumat" si "nu se doreste a fi un mijloc de presiune asupra celorlalti parteneri de coalitie, fiecare partid avind propria identitate".

Sursa: Biroul de Presă al PD - 12.06.2006

_____________________________

 • 12.06.2006: Radu Stroe vrea sa faca publica "scrisoarea-capcana" de la Basescu

Radu Stroe a comentat astăzi subiectul pe care până acum l-a evitat, şi anume documentul pe care i l-a înmânat Preşedintele la ceremonia de depunere a jurământului ca ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Conform declaraţiei sale, documentul în cauză redă conţinutul unei discuţii pe care Stroe a purtat-o "relativ recent" cu preşedintele Traian Băsescu,"în cadrul unei întâlniri cu caracter formal, la care au participat şi alţi oameni politici şi lideri de instituţii".

Radu Stroe dezminte orice speculaţie cum că informaţiile respective ar reprezenta o ameninţare pentru el sau pentru cariera sa politică, precizând că în "scrisoarea" respectivă sunt surprinse doar "puncte de vedere convergente cu declaraţiile şi acţiunile mele politice, legate de un subiect aflat în acel moment în centrul atenţiei publice".

Negând orice legătură cu activitatea de colaborator sau informator al Securităţii şi afirmând că, dimpotrivă, are dosar de urmărire informativă şi de obiectiv al fostei Securităţi, ministrul Stroe explică şi de ce a comentat până acum cu maximă prudenţă acest subiect. După cum afirmă el, "prin natura activităţii parlamentare, ca preşedinte al Comisiei de control a SRI, am învăţat să fiu extrem de atent cu orice informaţii al căror grad de clasificare este incert. Înscrisul prezentat de domnul preşedinte Traian Băsescu face parte din această categorie de documente. Judecând după natura relaţiilor mele cu şeful statului, am înţeles încă de la început că pot fi pus în faţa unei capcane: aceea de a da publicităţii, sub presiunea jurnaliştilor, conţinutul unui document clasificat. Opiniile domnului preşedinte Traian Băsescu despre caracterul filei respective nu devin automat acte normative şi, în ciuda asigurărilor prezidenţiale, aş fi putut risca să intru sub incidenţa legii".

Afirmând, deci, direct că s-a temut că Traian Băsescu îi întinde o capcană, Radu Stroe trece la atac, spunând că "fila buclucaşă surprinde elocvent maniera în care şeful statului se raportează la unele subiecte delicate, precum şi atitudinea pe care o manifestă faţă de dezbaterea lor în spaţiul public şi parlamentar".

În încheiere, ministrul a mai precizat că a luat decizia să facă public întregul conţinut al documentului înmânat de preşedintele Traian Băsescu, imediat ce se va stabili dacă informaţiile respective sunt sau nu clasificate.

Sursa: Secretariatul General al Guvernului - 12.06.2006

_________________________

 • 1.06.2006: Vicepremierul Gheorghe Copos şi-a anunţat demisia din guvern

Oana Marinescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a confirmat că primul-ministru a luat act de intenţia ministrului de stat Gheorghe Copos de a-şi da demisia din această funcţie, adăugând că premierul "îi mulţumeşte pentru contribuţia pe care a avut-o la acţiunea Guvernului". La întrebarea jurnaliştilor care anume a fost activitatea şi contribuţia lui Gheorghe Copos, d-na Marinescu nu a putut răspunde decât "Am să vă rog să întrebaţi pe domnul ministru de stat Gheorghe Copos, să prezinte un raport al activităţii sale".

Întrebată dacă dl. Copos s-a opus în şedinţa de ieri adoptării Codului fiscal, Oana Marinescu a răspuns: "Nu s-a opus, domnul ministru de stat a prezentat o poziţie, dar la finalul discuţiei nu am auzit să fi formulat o poziţie potrivit căreia s-ar opune adoptării Codului Fiscal".

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 1.06.2006

__________________________

 • 29.05.2006: Sincronizarea ceasului calculatorului cu ora oficială a României

Lansat pe 17 mai 2006, "Sistemul informatic pentru furnizarea online a orei oficiale a Romaniei" a suscitat deja interesul a numerosi posesori de computere. Pana pe 29 mai 2006 au fost inregistrate 162.658 de interogari ale serverului Stratum 2 "timp.mcti.ro". Acest sistem permite sincronizarea via Internet in timp real a unui server de timp (STRATUM 2 - aflat la MCTI - URL: timp.mcti.ro; IP: 80.96.196.58) cu informatia de timp furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, aflat la Biroul Roman de Metrologie Legala. Informatia transmisa de acest server permite sincronizarea altor servere de timp sau a oricarui calculator conectat la Internet.

Orice utilizator de Internet isi poate sincroniza, prin intermediul acestui sistem, ceasul intern al calculatorului cu serverul de timp al MCTI. De asemenea, sistemul asigura, potrivit dispozitiilor legii nr.451/2004 privind marca temporala, furnizorul unic de baza de timp pentru viitorii furnizori de servicii de marcare temporala.

Informatii detaliate despre procedura de sincronizare se gasesc pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, la adresa http://mcti.ro/1738.html.

Sursa: Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - 29.05.2006

__________________________

 • 29.05.2006: Unde sunt focare de gripă aviară?

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat situaţia la zi a focarelor de gripă aviară. Astfel, în România există în momentul de faţă 115 focare în 15 judeţe şi municipiul Bucureşti, dintre care:

- 32 în judeţul Braşov: Hurez, Beclean, Făgăraş, Feldioara de Ucea, Şoarş, Dumbrăviţa, Viştea de Jos, Codlea, Bod, Lovnic, Holbav, Veneţia de Jos, Racoş, Braşov, Stupini, Măieruş, Cristian, Recea, Vulcan, Sânpetru, Rotbav, Moeciu, Săcele, Bărcuţ, Vlădeni, SC Drakom, SC Patiprod, SC Aviprod 2002, Breaza de Lisa, Purcăreni, Vulcan – Colonia 1Mai, Hălchiu;
- 1 în judeţul Covasna:  Sita Buzăului;
- 8 în judeţul Vrancea: Boloteşti, Angheleşti, Jorăşti, Panciu, Focşani, Odobeşti, Unirea, Jariştea;
- 11 în judeţul Bacău: Agăş, Palanca, Mărgireşti, Poduri-Negreni, Moineşti, Apa Asău, Ardeoani, Poduri, Bogdăneşti, Gutinaş, Lilieci;
- 3 în judeţul Buzău: Valea Lupului, Florica, Pătârlagele;
- 2 în judeţul Sibiu: municipiul Sibiu, Arpaşu de Jos;
- 3 în municipiul Bucureşti: sectoarele 2, 4 şi 5;
- 6 în judeţul Vâlcea: Stoileşti, Horezu, Galicea, Drăgoeşti, Ocnele Mari, Olanu;
- 1 în judeţul Neamţ: Trifeşti;
- 33 în judeţul Prahova: Ploieşti, Urleta, Boldeşti Scăieni, Tinosu, Băneşti, Predeal Sărari, Bobolia, Vâlcăneşti, Câmpina, Ţânţăreni, Filipeştii de Târg, Poiana Câmpina, Plaiu, Bucov Pleaşa, Puchenii Mari, Breaza, Cornu,Valea Doftanei, Telega, Bucov - Chitorani, Scorţeni, Brebu, Lipăneşti, Ariceştii Rahtivani, Colceag, Brazii de Sus, Şotrile, Bărcăneşti, Ploieştroi, Cioranii de Sus, Dumbrăveni, Comarnic, Cerasu;
- 3 în judeţul Mureş: Sighişoara, Vânători, Crăieşti;
- 5 în judeţul Argeş: Jgheaburi, Poiana Lacului, Moşoaia, Piteşti, Rucăr;
- 2 în judeţul Ilfov: Bragadiru, Cornetu;
- 1 în judeţul Alba: Lodroman;
- 3 în judeţul Gorj: Bumbeşti Deal, Drăguţeşti, Ţicleni;
- 1 în judeţul Iaşi: Belceşti.

Autorităţile continuă atât investigaţiile necesare, cât şi luarea măsurilor ce se impun pentru combaterea bolii şi limitarea răspândirii virusului.

Sursa: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - 29.05.2006

____________________________

 • 23.05.2006: Radu Câmpeanu: Fuziunea PNL cu PD este "o fuziune contra naturii"

Într-o declaraţie publică, senatorul Radu Câmpeanu (fost preşedinte al PNL) face un apel la unitatea membrilor PNL, partid confruntat cu atacuri despre care el crede că ar avea ca scop "dispariţia de pe scena politică a PNL-ului - fie prin dezintegrarea lui interioară, fie printr-o fuziune contra-naturii cu P.D.".

Fără a da nume, Radu Câmpeanu îi numeşte pe cei care atacă PNL din interior "liberali de ocazie" sau "liberali de conjunctură" şi afirmă că opiniile exprimate de aceştia "nu fac decât să confirme tentativa de subminare a unităţii şi identităţii ideologice a partidului".

"În faţa acestei acţiuni concertate, datoria noastră este să rămânem uniţi şi să respingem fără rezerve tentativele de schimbare a structurilor noastre de conducere, în frunte cu preşedintele Calin Popescu Tariceanu, ca şi încercările de modificare a convingerilor noastre liberale, prin înlocuirea lor cu unele populare sau social-democrate", adaugă Radu Câmpeanu.

Sursa: site-ul Partidului Naţional Liberal - 23.05.2006

____________________________

 • 22.05.2006: Întâlnire Guvern-sindicate

La iniţiativa primului-ministru, reprezentanţi ai Guvernului s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii a patru confederaţii sindicale: CNS Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS şi CSDR.

În cadrul întâlnirii, liderii sindicali au prezentat lista comună de revendicări, care vizează şase capitole majore: politicile salariale, politicile în domeniul utilităţilor, politici de ocupare a forţei de muncă, politici industriale, cadrul legislativ în domeniul relaţiilor industriale şi politici în domeniul social.

A fost convenită formarea mai multor grupuri de lucru mixte care să preia problemele cuprinse în lista confederaţiilor sindicale. Aceste grupuri vor începe să funcţioneze în perioada imediat următoare, după un calendar pe care îl vor stabili de comun acord, pe măsură ce se întrunesc.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 22.05.2006

___________________________

 • 22.05.2006: PSD pregăteşte multe moţiuni

Mircea Geoană a anunţat azi că PSD va introduce o moţiune simplă pe probleme de agricultură, legată de criza gripei aviare, în care se va cere demisia ministrului Flutur. Pentru săptămânile viitoare PSD pregăteşte şi o moţiune simplă pe problemele din sistemul sanitar.

De asemenea, preşedintele PSD a declarat că rămâne valabilă şi decizia acestui partid de a pregăti în continuare moţiunea de cenzură din luna iunie. Comitetul de redactare a acestei moţiuni de cenzură este condus de Mihai Tănăsescu.

Sursa: Partidul Social Democrat - 22.05.2006

___________________________

 • 22.05.2006: Mircea Geoană: "atmosferă caldă" cu Iliescu, rece despre Năstase

Mircea Geoană a declarat că discuţiile cu Ion Iliescu despre Polul Social au avut loc într-o atmosferă "deosebit de calmă şi de caldă". După cum a afirmat liderul PSD, "este extrem de clar, şi dumnealui a reconfirmat astăzi, că nu este vorba de o construcţie politică, de ideea unui pol social ca o construcţie, ci de un forum de dezbateri, care se va lansa mâine, va continua şi în provincie... Suntem interesaţi să participăm la o astfel de discuţie de idei pe zona de stânga".

În schimb, Mircea Geoană s-a dovedit a fi mult mai reţinut când a comentat prezenţa lui Adrian Năstase la dezbateri şi situaţia juridică a acestuia. "Problema lui este o problemă a justiţiei şi sunt convins că veţi avea răspunsurile necesare cu privire la acest subiect", a închis scurt discuţia preşedintele PSD.

Sursa: Partidul Social Democrat - 22.05.2006

___________________________

 • 20.05.2006: SRI face poliţie politică?

Deputatul Aurelian Pavelescu (vicepreşedinte al PNŢCD) a prezentat o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu, în care îi cere acestuia ca în calitate de şef al statului şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să-şi exprime public poziţia cu privire anumite acuzaţii şi dezvăluiri referitoare la SRI, prezentate într-o emisiune TV.

După cum se arată în scrisoare, în ultimele săptămâni, la emisiunea “Talk Şoc” (moderată de Doru Braia), mai mulţi ofiţeri superiori de informaţii au făcut dezvăluiri excepţional de grave, acuzând practic SRI de practici mafiote şi acţiuni recente de poliţie politică. Dezvăluirile au fost fundamentate pe fapte concrete, fiind indicate nume ale unor ofiţeri superiori şi persoane implicate în actiunile infracţionale. Ele au culminat cu declaraţia ofiterului Breajan, care a afirmat că in 2004 el personal şi alţi lucratori operativi ai SRI au primit misiuni de "scotocire" în trecutul liderilor opoziţiei şi de discreditare a lor şi că operaţiunea ar fi fost coordonată de însuşi Directorul SRI Radu Timofte.

În opinia lui Aurelian Pavelescu,"în orice ţară democratică astfel de acuze ar fi creat cutremur politic. Tăcerea conducerii SRI indică, din contră, vinovăţia şi dispreţul pentru democraţie". Deputatul Pavelescu încheie adresându-i-se direct Preşedintelui Traian Băsescu: "Vă fac direct responsabil de situaţia din SRI, iar, în cazul în care dezvăluirile sunt reale, vă avertizez că puteţi fi acuzat că sunteţi exponentul structurilor de putere nedemocratice, care au supravieţuit în România cu sprijinul direct al puterii politice".

Sursa: site-ul Partidului Popular Creştin Democrat (PNŢCD)- 20.05.2006

____________________________

 • 20.05.2006: În sfârşit, preşedintele şi premierul s-au întâlnit

După mult-comentatul episod în care se pare că preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l primească la spital pe primul-ministru şi după ce, deşi aflaţi amândoi în Viena, cei doi au evitat să se întâlnească, relaţiile dintre cele două Palate încep să se normalizeze.

Astăzi Biroul de Presă al Guvernului a anunţat că primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut în această dimineaţă o întâlnire de lucru cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema combaterii gripei aviare. Primul-ministru i-a prezentat şefului statului măsurile decise la nivelul Guvernului pentru combaterea gripei aviare.

La întâlnirea de lucru au mai participat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Anghel Andreescu.

Sursa principală: Guvernul României - Biroul de Presă - 20.05.2006

___________________________

 • 20.05.2006: 92 de ani de la naşterea "Seniorului" politicii româneşti

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, supranumit "Seniorul". Evenimentul a fost marcat printr-o slujbă de pomenire şi o ceremonie de depunere de coroane la bustul său din Piaţa Revoluţiei.

Corneliu Coposu a fost unul dintre puţinii adversari redutabili pe care Ion Iliescu i-a avut în primii ani după Revoluţie. Deşi pe termen scurt şi din punct de vedere electoral cel care a câştigat a fost Ion Iliescu, se poate spune că pe termen mediu şi lung a învins Corneliu Coposu, dacă ne gândim că aproape toate ideile pe care le-a susţinut el au avut, în cele din urmă, câştig de cauză, ajungând să fie susţinute (sau măcar acceptate) chiar şi de Ion Iliescu: aderarea României la NATO şi UE, retrocedarea proprietăţilor, decomunizarea României.

Apreciat de puţini dintre români la începutul anilor '90, Corneliu Coposu a reuşit ca prin consecvenţă şi moralitate să devină în doar câţiva ani o adevărată legendă a politicii româneşti. Deşi nu a candidat niciodată la Preşedinţie, a fost numit de unii "Preşedintele moral al României". A reînfiinţat PNŢ (devenit ulterior PNŢCD) şi l-a afiliat la Internaţionala Creştin Democrată încă din perioada regimului comunist, când partidul era în clandestinitate. De asemenea, a susţinut ideea coagulării opoziţiei anti-FSN prin Convenţia Democrată Română, al cărei preşedinte a fost, alianţă care a reuşit la un an după moartea lui să câştige alegerile. O biografie mai detaliată a lui Corneliu Coposu poate fi citită pe site-ul PPCD/PNŢCD.

Sursa: Electoral.ro - 20.05.2006

____________________________

 • 20.05.2006: În frunte cu Mircea Geoană, pesediştii au pornit cu cortul împotriva lui Flutur

Preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a participat, sâmbătă, 20 mai 2006, în Bucureşti, la acţiunea de strângere de semnături pentru demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Acţiunea este organizată de PSD Bucureşti în perioada 20 mai – 5 iunie, în 50 de corturi amplasate în cele 6 sectoare ale Capitalei. "Dacă premierul Tăriceanu nu-l va demite până săptămâna viitoare pe ministrul Flutur pentru această iresponsabilitate criminală, PSD va depune la Senat o moţiune simplă, pe care sperăm să o sprijine toţi parlamentarii responsabili", a spus preşedintele PSD. Tot în cele 50 de corturi se strâng semnături şi împotriva ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Sursa: Biroul de presă al Partidului Social Democrat - 20.05.2006

____________________________

 • 19.05.2006: PNL, 131 de ani de la înfiinţare

Pe 23 mai a.c. vor avea loc la Piteşti actiuni de aniversare a 131 de ani de la înfiinţarea PNL. Aşa cum anunţă Biroul de presă al acestui partid, vor participa toţi liderii importanţi ai PNL.

Sursa: Biroul de presă al Partidului Naţional Liberal - 19.05.2006

____________________________

 • 18.05.2006: PNL Bucureşti dezaprobă atitudinea lui Theodor Stolojan

Ludovic Orban a dat publicităţii o rezoluţie adoptată de PNL Bucureşti, prin care această organizaţie dezaprobă luările de poziţii publice ale fostului preşedinte al PNL, astăzi consilier prezidenţial, Theodor Stolojan, pe care le consideră "total inoportune şi dăunatoare, atât pentru imaginea PNL, cât şi pentru stabilitatea politică din România".

De asemena, refuzul lui Theodor Stolojan de a accepta invitaţia conducerii PNL Bucureşti este considerată o atitudine lipsită de eleganţă şi respect faţă de membrii filialei, care ar "pune la îndoială loialitatea şi solidaritatea dlui Stolojan faţă de PNL".

Sursa: site-ul Partidului Naţional Liberal - 18.05.2006

____________________________

18.05.2006: "Think.com" în România

Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Corporaţia Oracle au semnat azi, 18 mai 2006, un acord de colaborare pentru implementarea în România a programului „Think.com”, o comunitate virtuală destinată elevilor din clasele V - VII şi IX - X, precum şi studenţilor din anii terminali (IV şi V sau masterat).

„Think.com” permite utilizatorilor consultarea şi partajarea resurselor online, oferă fiecărui membru al acestei comunităţi virtuale un cont de e-mail protejat şi o pagină web personală pe care aceştia pot publica texte şi imagini. Acest program este utilizat în prezent în mii de şcoli din peste 26 de ţări şi este disponibil în opt limbi: portugheză, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă şi thailandeză.

Acordul are în vedere, într-o primă fază, dezvoltarea programului în 10 şcoli din România, începând cu 1 septembrie 2006. A doua etapă a „Think.com” presupune extinderea sa în mai multe şcoli, începând cu 1 septembrie 2007.

Programul completează parteneriatul deja existent dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi corporaţia Oracle care se derulează de peste şase luni, fiind semnat în 16 ianuarie 2006 - dată la care s-au demarat „Academia Oracle” – pentru licee şi „Iniţiativa Academică Oracle” – pentru mediul universitar.

Sursa: Ministerul Educaţiei şi Cercetării - 18.05.2006

___________________________

 • 18.05.2006: 24,6 milioane Euro de la Comisia Europeană pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii

Prin intermediul programului Phare 2005, România va primi fonduri în valoare de 24,6 milioane Euro pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii.

Aceasta sumă este acordată în cadrul unui acord de finanţare semnat astăzi de Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor publice şi Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. La aceste fonduri se adaugă suma de 5,67 milioane Euro, contribuţia Guvernului României de la bugetul statului.

Suma de 24,6 milioane Euro, acordată de Comisia Europeană, reprezintă o suplimentare a fondurilor alocate României prin programul Phare 2005. Decizia a fost luată în luna octombrie 2005 de către Comitetul de Gestiune Phare al Comisiei Europene, cu scopul de a finanţa proiecte de refacere a infrastructurii şi strategii de prevenire a inundaţiilor.

Măsurile prevăzute în cadrul Acordul de Finanţare Phare 2005 semnat astăzi prevăd acordarea de sprijin autorităţilor române pentru:

- Elaborarea de măsuri privind prevenirea, protecţia si reducerea efectelor inundaţiilor (2 milioane euro);

- Dezvoltarea capacităţii de elaborare a strategiei pentru prevenirea pagubelor produse de inundaţii ce afectează  reţeaua de drumuri şi căi ferate a României (2 milioane euro);

- Lucrări de reabilitare a podurilor şi digurilor afectate de inundaţii, complementare celor finanţate în cadrul Programului Naţional Phare 2004 – sector Coeziune Economică şi Socială, Partea I – Investiţii (17 milioane euro);

- Asistenţa tehnică în vederea stabilirii modului de administrare a situaţiilor de urgenţă/dezastrelor, la nivel local si regional, complementare celor finanţate în cadrul Programului Naţional Phare 2004 – sector Coeziune Economică şi Socială, Partea III – Dezvoltare instituţională (1,6 milioane euro);

- Asistenţă tehnică în vederea pregătirii proiectelor tehnice necesare reabilitării lucrărilor hidrotehnice afectate de inundaţii (2 milioane euro).

Proiectele vor fi implementate de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice, termenul pentru organizarea licitaţiilor şi încheierea contractelor fiind 30 noiembrie 2007.

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice - 18.05.2006

___________________________

 • 17.05.2006: Primul-ministru s-a întâlnit cu Preşedintele Comisiei Europene şi a ţinut un discurs în Parlament

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso şi cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, în cadrul căreia au evaluat Raportul de monitorizare prezentat ieri de Comisia Europeană şi au discutat despre etapa care urmează în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Preşedintele Comisiei Europene a afirmat că a venit în România cu un mesaj de felicitare pentru progresele realizate şi şi-a exprimat încrederea în capacitatea ţării noastre de a adera la termen. “România a obţinut rezultate clare în ultimele şase luni. Trebuie să apreciem ceea ce s-a realizat. Vă felicit pentru acest lucru”, a precizat Jose Manuel Durao Barroso.

Cu această ocazie, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, i-a înmânat Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu sigla Centrului de Informare al Uniunii Europene, un gest simbolic care anticipează momentul aderării României la UE. După aderare, Delegaţia Comisiei Europene nu mai finanţează acest Centru, el urmând să fie preluat de Guvernul României.

Tot astăzi, Călin Popescu-Tăriceanu a ţinut un discurs în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, cu tema "Evoluţiile înregistrate în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană. Continuarea acţiunilor interne în vederea aderării efective la 1 ianuarie 2007. România - stat membru al UE de la 1 ianuarie 2007: ce am realizat şi ce urmează să facem".

În acest discurs, el a arătat că ar fi o greşeală să considerăm angajamentele pentru integrarea României ca pe nişte condiţionări externe, impuse de Bruxelles. "Iluzia că “merge şi aşa” - ştiţi celebra vorbă românească - nu are ce căuta în procesul de integrare", a avertizat primul-ministru, atrăgând de asemenea atenţia că românii nu trebuie să se amăgească precum că pe 1 ianuarie 2007 toate problemele se vor rezolva. "Cine îşi imaginează că România se va transforma, peste noapte, precum Cenuşăreasa în prinţesă, evident se înşeală!", a spus premierul.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 17.05.2006

___________________________

 • 17.05.2006: Scade TVA la produsele alimentare de baza

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca propunerea conservatorilor de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza si produsele derivate din aceste alimente a primit astazi acceptul ministrului de finante.

Astfel, TVA se va reduce pentru zahar, ulei, lapte proaspat si branza proaspata, iaurt fara adaosuri (fara fructe), smantana proaspata cu maxim 20% grasime, oua, peste de apa dulce, carne si paine.

Dan Voiculescu si-a exprimat increderea ca, in urma discutiei cu ministrul de finante, partidele din arcul guvernamental vor vota si in Camera Deputatilor proiectul de reducere a TVA, asa cum au votat si senatorii.

Sursa: Partidul Conservator - 17.05.2006

___________________________

 • 17.05.2006: Ora oficială a României va fi furnizată on-line

Astazi, 17 mai 2006, cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor si a Societatii Informationale, ministrul Zsolt Nagy a lansat oficial sistemul informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei.

"Acest sistem permite utilizatorilor marcarea temporala a tranzactiilor si a documentelor la nivel national, in mod uniform, prin sincronizarea cu scara de timp furnizata de etalonul national al Romaniei, aflat la sediul Institutului National de Metrologie. Datorita acestui proiect, Romania se afla in avantgarda tarilor europene care au implementat astfel de proiecte, fiind prima tara din zona Europei Centrale si de Sud-Est care ofera marcare temporala.", a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Dezvoltarea comertului electronic, precum si a schimbului de documente in format electronic a impus necesitatea includerii unei informatii de data/timp, ca parte a semnaturii electronice, unica pentru toti si trasabila la o referinta nationala, in cazul Romaniei, etalonul national de timp, cu o eroare de 1 s. In conditiile Legii 451 din 1 noiembrie 2004 privind marca temporala, aceasta necesitate a devenit deosebit de stringenta.

"Informatia de data/timp, furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, este trasabila la Sistemul International de Unitati. Institutul National de Metrologie care detine si dezvolta etaloanele nationale este, din iunie 2004, membru cu drepturi depline al EUROMET, organizatie de colaborare in domeniul metrologiei fundamentale al statelor membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, unitatea de masura furnizata de etalonul national de timp, precum si, capabilitatile de masurare sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene si, prin extensie, la nivel international.", a declarat directorul general al BRML prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu.

Sursa: Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - 17.05.2006

__________________________

 • 17.05.2006: În urma scandalului "Codlea", preşedintele şi vicepreşedintele ANSVSA au fost demişi

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a aprobat propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, privind demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Agafiţei, precum şi a vice-preşedintelui acestei instituţii, Dan Marcu.

"Am semnat aseară demiterea, nu numai a şefului ANSVA, ci şi a adjunctului acestuia, pentru că mi se pare că au dat dovadă, atât ei, cât şi cei de la Braşov, de o iresponsabilitate criminală. Acţiunea administrativă este absolut necesară în asemenea situaţii", a declarat premierul Tăriceanu.

Şeful Executivului a afirmat că responsabilitatea revină atât ANSVA, cât şi societăţii care a comercializat puii fără a avea autorizaţiile necesare şi fără să respecte normele legale. "Aştept ca procuratura să facă investigaţiile necesare, să stabilească vinovaţii şi să transmită dosarul în instanţă", a afirmat primul-ministru.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 17.05.2006

__________________________

 • 16.05.2006: Călin Popescu-Tăriceanu: Raportul Comisiei Europene reprezintă "o evaluare corectă şi obiectivă"

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat o declaraţie referitoare la Raportul Comisiei Europene. El consideră că acest raport "este cea mai bună evaluare pe care a avut-o vreodată România din partea Comisiei Europene" şi că "aderarea României la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007 este pe deplin realizabilă". În viziunea sa, acest lucru este cu atât mai elocvent cu cât, din cauza întârzierilor acumulate până în anul 2005, România a fost supusă unei monitorizări extrem de stricte şi de riguroase din partea partenerilor europeni, mult mai strictă decât au avut parte cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană la 1 mai 2004.

El a mai apreciat că în raport Comisia a prezentat o evaluare corectă şi obiectivă, care a scos în evidenţă tot ceea ce a realizat România de la raportul precedent din octombrie 2005 şi a pus, de asemenea, în evidenţă, lucrurile care trebuie realizate până la finele acestui an.

Primul-ministru a subliniat că din 14 steguleţe roşii  care existau  pe diferite domenii în raportul din octombrie 2005 au mai rămas patru, dovadă a progreselor care s-au realizat şi că este foarte important că nu mai avem steguleţe pe cele două domenii de care erau legate clauzele de salvgardare a căror aplicare putea determina amânarea aderării: combaterea corupţiei şi securizarea frontierelor.

După cum a precizat Dl. Tăriceanu, cele patru probleme marcate cu steguleţe roşii au un caracter extrem de tehnic şi nu sunt probleme de sistem, nu ţin de lipsa unei voinţe politice. Primul-ministru crede că toate aceste probleme sunt în curs de rezolvare, măsurile luate până acum şi îndeplinite permiţându-ne să le rezolvăm în timp, adică până la finele anului.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 16.05.2006

____________________________

 • 16.05.2006: Flutur respinge ferm acuzaţiile lui Ponta, colegii din PNL îl susţin

După ce ministrul Gheorghe Flutur a respins ferm acuzaţiile formulate de deputatul PSD Victor Ponta referitoare la ascunderea gripei aviare şi la presupusele relaţii de afaceri pe care le-ar avea cu un proprietarul SC Dracom Silva din Codlea, Dan Motreanu (PNL) a declarat că atacurile parlamentarilor PSD la adresa PNL si a ministrului Gheorghe Flutur sunt "lipsite de cel mai elementar bun simţ".

Motreanu consideră că PSD a politizat cu bună ştiinţă această situaţie, deşi Gheorghe Flutur şi-a făcut datoria şi a depus toate eforturile pentru a depăşi epidemia de gripă aviară. În plus, după cum declară el, patronii firmelor vinovate de criză nu au nici o legătură cu PNL, doi dintre ei fiind consilieri locali la Codlea din partea altui partid (neprecizat).

Dan Motreanu crede că "foştii miniştri şi parlamentarii PSD sunt de fapt invidioşi că actualul guvern a reuşit acolo unde ei au eşuat lamentabil, fiind mai preocupaţi de dezvoltarea baronilor locali". După părerea lui, criteriile privitoare la agricultură puteau fi îndeplinite la timp dacă şi miniştrii PSD ai agriculturii îşi făceau treaba în perioada 2001 - 2004, în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi, punctele de control veterinar la frontieră şi realizarea şi digitizarea ortoplanurilor teritoriului ţării.

Sursa: site-ul Partidului Naţional Liberal - 16.05.2006

____________________________

 • 16.05.2006: PSD cere demisia ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur

Într-un Comunicat de presă dat astăzi publicităţii, Partidul Social Democrat cere demisia ministrului agriculturii Gheorghe Flutur,considerându-l vinovat de faptul că produse infestate din carne au ajuns în consum. PSD consideră că explicaţiile, scuzele şi micii ţapi ispãşitori nu au nici o valoare în acest moment.

Mai mult, în comunicat se afirmă că numirea lui Gheorghe Flutur ca ministru al agriculturii a fost o greşeală, iar menţinerea lui în funcţie este un act de rea voinţă la adresa cetăţenilor României.

Aceste declaraţii par a face parte dintr-o adevărată campanie declanşată de PSD împotriva lui Gheorghe Flutur, ele venind la scurt timp după ce Victor Ponta îl acuzase pe Gheorghe Flutur că a ascuns cu bună ştiinţă datele referitoare la criza aviară şi că ar avea interese şi relaţii de afaceri cu firmele vinovate (fapt dezminţit categoric de Flutur). Pe 15.05.2006 deputatul PSD Titus Corlăţean l-a acuzat şi el pe Gheorghe Flutur de populism, numindu-l şi "pompier cu grimasă de om serios".

Sursa: Partidul Social Democrat - 16.05.2006

____________________________

 • 16.05.2006: „Prefect pentru o zi” alături de prefectul judeţului Sălaj

Cel de-al doilea câştigător al concursului de eseuri „Prefect pentru o zi”, Elena Ştefania Maghear, elevă în clasa a IX-a la Liceul Avram Iancu din Zalău, a participat astăzi, 16 mai 2006, la activităţile cuprinse pe agenda de lucru a prefectului Andrei Todea. De asemenea, Elena Ştefania Maghiar, „prefectul pentru o zi”, a avut posibilitatea de a lua parte la activităţile desfăşurate în cadrul cancelariei prefectului, precum şi ale unor departamente din cadrul Instituţiei Prefectului.

La finalul „zilei de lucru” , „prefectul pentru o zi”, Elena Ştefania Maghear, a primit din partea prefectului Andrei Todea o diplomă pentru „câştigarea funcţiei de prefect pentru o zi”, în cadrul concursului de eseuri iniţiat de Instituţia Prefectului.

Reamintim că, la finalul lunii martie 2006, Instituţia Prefectului a lansat concursul de eseuri „Prefect pentru o zi” adresat elevilor de liceu, iar comisia de evaluare a desemnat patru câştigători. Vineri, 12 mai 2006, Ornana Coman a fost „prefect pentru o zi”, urmând ca ultimii doi câştigători, Mădălina Ioan Mureşan şi Tudor Gabriel Adridan, să fie „prefecţi pentru o zi” în data de 17 mai, respectiv 29 mai 2006.

Sursa: Prefectura judetului SĂLAJ - 16.05.2006

___________________________

 • 16.05.2006: Ministrul Gheorghe Flutur va propune demiterea preşedintelui ANSV

Marţi, 16 mai 2006, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a decis să propună premierului Călin Popescu Tăriceanu schimbarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Agafiţei. De asemenea, ministrul Agriculturii a decis să propună premierului Călin Popescu Tăriceanu şi schimbarea din funcţie a unuia dintre cei doi vicepreşedinţi ai ANSVSA, Dan Marcu.

Gheorghe Flutur precizează că aceste propuneri vin în urma informaţiilor preliminare prezentate de Corpul de Control al Ministrului Agriculturii şi sunt legate de modul deficitar în care ANSV a urmărit respectarea măsurilor de biosecuritate în societăţile avicole din ţară.

Ministerul Agriculturii a plecat la prânz spre Braşov, unde va avea o întâlnire cu Comandamentul Judeţean Antiepizootic şi va evalua din nou situaţia din teren referitoare la gripa aviară.

Sursa: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - 16.05.2006

_____________________________

 • 14.05.2006: Încă patru români extrădaţi din Italia

Pe 15 mai 2006, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională va realiza extrădarea din Italia şi aducerea în România, pe Aeroportul Internaţional ,,Henri Coandă”- Bucureşti, a 4 cetăţeni români, condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite pe teritoriul ţării noastre.

Ei vor fi aduşi de la Roma, respectiv Milano, şi sunt originari din Reşiţa, Craiova, Tecuci şi Slatina. În toate cele patru cazuri, o Judecătorie din România a emis mandate de executare a pedepsei. Doi dintre cei extrădaţi au de executat pedepse pentru furt calificat, unul - pentru furt calificat şi violare de domiciliu, iar unul pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Sursa: Ministerul Administraţiei şi Internelor - 14.05.2006

_____________________________

 • 13.05.2006: PD îşi evaluează miniştrii

Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat a convocat pentru sâmbătă, 13 mai, reunirea Colegiului Director pentru a evalua raportul miniştrilor democraţi responsabili de integrarea României in Uniunea Europeană. Ministrul de interne Vasile Blaga, ministrul mediului Sulfina Barbu, ministrul integrării Anca Boagiu şi ministrul justiţiei desemnat de PD (fără a fi membru) Monica Macovei vor prezenta forului de conducere al PD traseul parcurs de ministerele pe care le coordonează, de la momentul preluării mandatului până în prezent.

Mandatat de Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat, preşedintele Emil Boc a declarat că PD nu va intra în nici un joc politic menit să afecteze stabilitatea politică a României, riscând integrarea europeană.

Liderii PD au precizat, în conferinţa de presă ce a urmat şedintei Biroului Permanent Naţional, că agenda PD şi agenda preşedintelui României au rămas aceleaşi cu cele prezentate opiniei publice în campania electorală.

Sursa: Biroul de Presă al PD

_____________________________

 • 12.05.2006: "Nici măcar nu se mai evocă în vreun fel amânarea aderării României la UE"

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat la Viena că partenerii europeni apreciază progresele făcute de România în procesul de aderare. "Sunt foarte bucuros să spun că toţi apreciază într-o manieră foarte clară şi lipsită de echivoc progresele pe care România le-a făcut. Am observat o susţinere puternică faţă de aderarea noastră la UE la data pe care ne-am dorit-o, 1 ianuarie 2007", a afirmat şeful Executivului. "Principala chestiune care merită subliniată este că în acest moment nici măcar nu se mai evocă în vreun fel, în orice discuţie, amânarea aderării României la UE. Deci nu se vorbeşte, nimeni nu vorbeşte despre 2008. Este un subiect care practic a dispărut".

Premierul Tăriceanu a avut, în contextul Summit-ului „UE-America Latină”, o serie de întâlniri bilaterale, cu şefii Guvernelor din Marea Britanie, Tony Blair, din Danemarca, Andreas Fogh Rasmussen, din Belgia, Guy Verhofstadt, din Ungaria, Ferenc Gyurcsany, precum şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi comisarul pentru extindere, Ollie Rehn.

La rândul său, ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, care a avut o serie de întâlniri cu omologii săi europeni prezenţi la Summit, a spus: "Am depăşit etapa verificării în care s-ar fi pus problema transferării datei de intrare în UE din 2007 în 2008".

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 12.05.2006

_____________________________

 • 12.05.2006: Dan Dungaciu, noul Subsecretar de stat pentru Românii de Pretutindeni

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat ieri decizia de numire a lui Dan Dungaciu în funcţia de Subsecretar de stat, pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 12.05.2006

_____________________________

 • 12.05.2006: 1400 de autoturisme noi pentru SRI

Guvernul a autorizat Serviciul Român de Informaţii (SRI) să atribuie un contract multianual de furnizare a 1400 de autoturisme cu o valoare estimată de 60 milioane lei RON. Suma autorizată de actul normativ include toate costurile, dobânzile, taxele, impozitele şi celelalte cheltuieli aferente achiziţionării în regim de leasing multianual a autoturismelor.

În prezent SRI are în dotare un număr semnificativ de autoturisme Dacia aflate în exploatare de peste 6 ani şi în acelaşi timp se confruntă cu un deficit de mijloace de transport.

Autoturismele vor fi procurate în regim de leasing financiar iar plata avansului, a ratelor de leasing şi a celorlalte cheltuieli presupuse de această achiziţie va fi suportată prin bugetul SRI.

Sursa: Guvernul României - Biroul de Presă - 12.05.2006

_____________________________

 • 12.05.2006: Lista actualizată a societăţilor cu datorii, pe site-ul ANAF

La data de 28.04.2006 au fost facute publice, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, societatile comerciale care inregistrau obligatii fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor de somaj, precum si cuantumul acestor obligatii restante la data de 31.03.2006 si neachitate pana la data publicarii, precum si masurile intreprinse pentru recuperarea acestora.

Potrivit legii, sunt exceptate de la publicarea pe site persoanele juridice in privinta carora a fost declansata procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. De asemenea, obligatiile bugetare stabilite prin titluri de creanta impotriva carora contribuabilii au exercitat caile de atac prevazute de lege nu sunt facute publice pana la solutionarea cailor de atac.

Obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 31.03.2006 au fost de 16.164.693.687 lei. Comparativ cu obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 31.12.2005 (publicate pe site la 31.01.2006), obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 31.03.2006 au inregistrat o crestere cu 738.857.231 RON, respectiv 4,79%, datorata in principal acumularii de catre marii contribuabili de debite curente ale anului 2006 care nu au fost achitate si pentru care au fost calculate accesorii pana la data de 31.03.2006.

Contribuabilii mari au, conform ANAF, obligatii restante la bugetul general consolidat in suma totala de 9.133.011.549 lei, iar contribuabilii mici si mijlocii, in suma totala de 7.031.682.138 lei.

Sursa: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice - 12.05.2006

_____________________________

 • 12.05.2006: Nicolae Vlad Popa (senator PNL) respinge zvonurile cum că ar vota moţiunea de cenzură a opoziţiei

Printr-un comunicat ce se constituie în drept la replică, Nicolae Vlad Popa (senator PNL) respinge presupusa declaraţie a lui Crin Antonescu, preluată de presă, care îl indica printre cei ce ar avea de gând să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei. El consideră această afirmaţie ca fiind o jignire, menţionând că niciodată nu a votat împotriva propriului partid.

"Cât priveşte aşa-zisa declaraţie a domnului Crin Antonescu, acesta a negat că mi-ar fi pronunţat numele şi am toate motivele să-l cred", a adăugat el, solicitând ziarelor în care a apărut afirmaţia să-i acorde un drept la replică.

Sursa: site-ul Partidului Naţional Liberal

_____________________________

 • 12.05.2006: Două judeţe au scăpat de starea de alertă

„Începând de astăzi, s-a hotărât ca starea de alertă să se menţină la nivelul a 10 judeţe riverane Dunării, pentru judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi această măsură fiind ridicată”, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cu ocazia conferinţei de presă, organizată pe 12 mai 2006, în urma întrunirii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Dintre celelalte decizii luate de Comitetui Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, amintim revenirea la un grad inferior de mobilizare (Gradul I ) a efectivelor Ministerului Administraţiei şi Internelor (de la gradul II, existent in zilele anterioare) şi decizia de realizare a unui proiect de Hotarâre de Guvern pentru suplimentarea de la 500 la 1.000 a numărului locuinţelor modulare, dotate cu încălzire electrică şi destinate populaţiei evacuate.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă a fost prezentată situaţia centralizatoare privind monitorizarea efectelor inundaţiilor, realizată pe 12 mai 2006, ora 8:00, respectiv:

Nr. Crt.

Obiective
afectate

Total
12.05.2006
Ora 8:00

1

Judeţe afectate

12

2

Persoane evacuate – cazate la rude, unităţi şcolare şi sanitare, în corturi, pontoane plutitoare

11.509

3

Localităţi afectate

157

4

Case inundate

2.928

5

Case distruse

1.180

6

Case în pericol de prăbuşire

103

7

Gospodării şi anexe gospodăreşti inundate

5.983

8

Obiective socio-economice

146

9

Suprafeţe inundate controlat (hectare)

21.000

10

Drumuri naţionale (km)

7,9

11

Drumuri judeţene (km)

408,4

12

Drumuri comunale (km)

198,1

13

Poduri

44

14

Podeţe şi traversări pietonale

225

15

Localităţi fără energie electrică

13

16

Linii electrice totale

6

17

Posturi de transformare

156

Aproximativ 30% dintre persoanele evacuate sunt cazate, prin grija autorităţilor, în unităţi şcolare şi sanitare, corturi, pontoane plutitoare, restul cazându-se la rude sau cunoştinţe.

Numărul persoanelor evacuate a scăzut comparativ cu zilele precedente, acestea întorcându-se la casele lor ca urmare a retragerii apelor şi acţiunilor de moto-pompare.

Sursa : Serviciul Comunicare Publică al MAI

_____________________________

 • 12.05.2006: Poluare accidentală în judeţul Galaţi

Joi, 11 mai 2006, s-a produs o poluare accidentala cu produse petroliere in perimetrul de extractie situat pe teritoriul comunei Independenta, judetul Galati, fiind afectata o suprafata de 80 mp de pasune. Poluarea a fost cauzata de fisurarea unei conducte apartinand S.C. CONPET SA Ploiesti, care transporta titei de la depozitul central catre rampa de incarcare “Independenta”, aflata la circa 50 m distanta.

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au luat urmatoarele masuri: vidanjarea titeiului scurs, aplicarea de tratament cu material absorbant biodegradabil, curatarea terenului si transportarea solului infestat la batalul de reziduuri al S.C. Petrom SA.

Poluarea a fost cauzata de fisurarea unei conducte apartinand S.C. CONPET SA Ploiesti, care transporta titei de la depozitul central catre rampa de incarcare “Independenta”, aflata la circa 50 m distanta.  A fost afectata o suprafata de 80 mp de pasune.

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au luat urmatoarele masuri: vidanjarea titeiului scurs, aplicarea de tratament cu material absorbant biodegradabil, curatarea terenului si transportarea solului infestat la batalul de reziduuri al S.C. Petrom SA.

Pentru provocarea poluarii si nesupravegherea instalatiilor proprii, seful rampei de incarcare Independenta a fost sanctionat contraventional.

Sursa: Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor - 12.05.2006

_____________________________

 • 12.05.2006: Câştigători la proba de aruncare a grenadei

Campionatul naţional de atletism şi cros al Ministerului Administraţiei şi Internelor, ediţia 2006, şi-a desemnat câştigătorii. Desfăşurată in perioada 10-12 mai a.c., competiţia a reunit peste 300 de participanţi, reprezentanţi ai Aparatului Central al M.A.I., ai inspectoratelor generale, inspectoratelor de poliţie judeţene şi instituţiilor de învăţământ ale ministerului.

Echipa Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti a ieşit învingătoare. Câştigătorii au fost premiaţi de chestorul Elisabeta Lipă.

Atât la atletism cât şi la cros, sportivii au concurat la categoriile feminin şi masculin, aceasta din urmă fiind împărţită în două grupe de vârstă, sub şi respectiv peste 35 ani. Una dintre probele la atletism a constituit-o aruncarea grenadei.

Alaturi de Monica Iagăr -  dublă campioană europeană, deţinătoarea recordului naţional de săritură în înălţime de 2,03 m, multiplă campioană balcanică, naţională şi internaţională – la acest concurs au mai participat şi Maghiar Adrian şi Hristea Petre din cadrul I.G.J.R., care vor fi componenţi ai lotului M.A.I. şi vor participa la viitorul Campionat de Atletism, ce va avea loc la sfârşitul lunii acesteia la Praga ( Cehia).

După o competiţie desfăşurată pe parcursul a trei zile, la Atletism clasamentul general pe echipe se prezintă astfel:

Locul I – D.G.P.M.B
Locul II – I.G.P.F.
Locul III – I.P.J.Covasna

Sursa: Ministerul Administraţiei şi Internelor - 12.05.2006

_____________________________

 

ARHIVA STIRI

 

 

2005 electoral.ro. All Rights Reserved.

Contact webmaster

 

vizitatori